Verbouwing Binnenhof definitief met een jaar uitgesteld

Stikstof

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag is met een jaar uitgesteld en begint nu in de zomer van 2021. Dat heeft verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Volgens Knops is de voornaamste reden de uitspraak van de Raad van State uit mei, die bepaalde dat de overheid haar stikstofbeleid moet heroverwegen. Wat dat voor de bouwplannen op het Binnenhof betekent, is volgens de staatssecretaris onduidelijk.

De verbouwing dreigde al vertraging op te lopen doordat de bewoners van het Binnenhof, met name de Tweede Kamer, de plannen van de oorspronkelijke architecten afkeurden. Zij vonden die te „megalomaan” en „ingrijpend”, terwijl de opdracht was het Binnenhof een „sobere en doelmatige onderhoudsbeurt” te geven. De verbouwing – bedoeld om onder meer het gebouw brandveilig te maken – mag niet meer dan 475 miljoen euro kosten.

De kritiek leidde ertoe dat het Rijksvastgoedbedrijf besloot de twee hoofdarchitecten van de renovatie aan de kant te zetten. Met de nieuwe architect – Pi de Bruijn, die in 1992 de laatste verbouwing van het Binnenhof ontwierp – is vooralsnog alleen een akkoord op hoofdlijnen. Drie dagen geleden meldde NRC dat ook de projectdirecteur bij het Rijksvastgoedbedrijf vertrekt. Daarover staat niets in de brief van Knops.