Twee prijzen voor dirigent Jaap van Zweden

Het Hong Kong Philharmonic Orchestra en chef-dirigent Jaap van Zweden wonnen woensdag de Gramophone voor Beste Orkest van 2019. Van Zweden wint ook de Concertgebouwprijs 2020.

Dirigent Jaap van Zweden
Dirigent Jaap van Zweden Foto AFP / Don Emmert

Dirigent Jaap van Zweden wint de Concertgebouw Prijs 2020. Dat heeft de directie van Het Concertgebouw vandaag bekendgemaakt. De prijs, bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistiek profiel van het Concertgebouw, wordt hem uitgereikt op 7 mei, aan de vooravond van het Mahler Festival 2020 waarin Van Zweden een prominente rol speelt. Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw: „Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al vele malen op, hij was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Zijn concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal één van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.”

Gramophone voor orkest uit Azië

Woensdag won het Hong Kong Philharmonic Orchestra met Van Zweden als chef-dirigent een Gramophone Award (Beste Orkest van 2019) voor de uitmuntende cd-opnames van Wagners volledige operacyclus Der Ring des Nibelungen onder Van Zwedens leiding. De Gramophone is een Brits muziektijdschrift dat door critici orkesten liet nomineren, waarna het publiek mocht stemmen.

„Deze prestatie van het Hong Kong Philharmonic illustreert hoe een ensemble door een inspirerende chef-dirigent tot zijn beste kunnen kan worden opgezweept”, aldus de jury. Van Zweden: „We zijn trots omdat we hiermee geschiedenis schrijven: niet eerder viel een Aziatisch orkest deze eer te beurt.”

Op 2 november leidt Van Zweden het Radio Filharmonisch Orkest in Wagners opera Die Walküre in de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.