Turkije schort invasie Noord-Syrië vijf dagen op na deal met VS

De Koerden krijgen vijf dagen om zich terug te trekken tot een afstand van 32 kilometer van de Turkse grens.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (links) en de Turkse president Erdogan sloten woensdag een overeenkomst over het staakt-het-vuren.
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (links) en de Turkse president Erdogan sloten woensdag een overeenkomst over het staakt-het-vuren. Foto AP

De Turkse militaire operatie in Noordoost-Syrië wordt voor vijf dagen opgeschort, zodat militairen van de Koerdische YPG zich kunnen terugtrekken. Zodra dit is gebeurd, wordt de invasie van het gebied rond de Syrisch-Turkse grens beëindigd. Dat is de uitkomst van diplomatiek overleg tussen de Verenigde Staten en Turkije donderdagmiddag, waarvoor de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) naar Ankara waren afgereisd.

Pence maakte het akkoord donderdagavond bekend, na een vier uur durend overleg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In een eerste reactie tegenover nieuwszender Al Arabiya zegt de Koerdische politiek leider Aldar Xelil dat de YPG zich zal houden aan het staakt-het-vuren, maar zich zal verdedigen als ze wordt aangevallen. De Koerden zullen een gebied van 32 kilometer ten zuiden van de Turkse grens prijsgeven. In het akkoord wordt het gebied een „veilige zone” genoemd.

Donderdag noemt de Amerikaanse president het akkoord „geweldig nieuws” en bedankt hij Erdogan, die vervolgens in een reactie erop zegt te vertrouwen dat het akkoord „vrede en stabiliteit” brengt.

Onduidelijkheid over Kobani

Onderdeel van het akkoord is volgens Pence dat Turkije zich niet militair zal laten gelden in Kobani, de strategisch belangrijke stad die eerder deze week werd overgenomen door het leger van de Syrische president Assad. Dit moet voorkomen dat Syrische en Turkse militairen tegenover elkaar komen te staan.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu spreekt echter tegen dat er garanties zijn afgegeven over Kobani. Verder spreekt Çavusoglu van een ‘pauze’ en niet van een ‘staakt-het-vuren’, omdat dat een zaak „tussen twee partijen” zou zijn.

Geen sancties

Voor de Turkse regering is het akkoord met de Amerikanen van belang, omdat hiermee de dreiging van Amerikaanse economische sancties weg lijkt te vallen. Trump dreigde de Turkse economie te „vernietigen” als Erdogan de invasie in Noord-Syrië niet zou beëindigen. In een opmerkelijke brief riep Trump zijn Turkse ambtgenoot op om „geen dwaas te zijn” en het offensief te beëindigen.

Ondanks het akkoord zijn er nog steeds Amerikaanse politici uit beide partijen die voor sancties pleiten. Zij verwijten het Trump dat hij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Koerdische gebied afbrak, en daardoor alle barrières voor Erdogan wegnam om Noord-Syrië binnen te vallen.