TU Delft ligt uit Solar Challenge: zonne-auto afgebrand

Een achtste overwinning in tien deelnames aan de World Solar Challenge zit er niet meer in voor de TU Delft. Niet ver voor de finish vatte haar raceauto vlam.

Studenten van de TU Delft sleutelen aan de NunaX voor de start van de World Solar Challenge, afgelopen zondag in de Australische stad Darwin.
Studenten van de TU Delft sleutelen aan de NunaX voor de start van de World Solar Challenge, afgelopen zondag in de Australische stad Darwin. Foto EPA

Zonnewagen NunaX van de TU Delft is donderdag tijdens de laatste etappe van de World Solar Challenge in Australië volledig afgebrand. De bestuurder kon op tijd wegkomen, meldt de universiteit. De TU-studenten lagen op koers voor hun achtste overwinning in de prestigieuze langeafstandsrace voor auto’s op zonne-energie.

Toen de auto in brand vloog, had het Delftse team nog 300 kilometer te gaan tot de finish in Adelaide. „We leken de wind in onze rug te hebben, reden 100 kilometer per uur, toen ik ineens een brandlucht rook”, zegt Tim van Leeuwen, die de NunaX op dat moment bestuurde. „Ik vroeg de volgwagen of het de auto kon zijn, maar alle meetwaarden leken normaal. Even later stond de cockpit vol rook. Toen wist ik gelijk dat het niet goed was.” Van Leeuwen zette de NunaX aan de kant en stapte uit. De zonnewagen was niet meer te redden.

„Ik sta naast een brandende hoop koolstofvezel”, zegt de rijder, verwijzend naar het lichte materiaal waarvan de NunaX gemaakt was. Waarom de zonnewagen in de brand vloog, weet het team nog niet. Voorlopig overheerst „ongeloof”, aldus Van Leeuwen.

Zeven overwinningen

Het is de eerste keer dat het team van de TU Delft de finish van de World Solar Challenge niet haalt. Sinds de eerste deelname in 2001 wonnen de studenten, die voor elke tweejaarlijkse editie een nieuwe Nuna ontwerpen, zeven keer de race, zo ook vorige keer in 2017. Twee keer werden ze tweede. De race is ruim 3000 kilometer lang en begon zondag in het Noord-Australische Darwin.

De Delfste zonne-auto was woensdag aan de leiding gekomen nadat een andere Nederlandse deelnemer, het team van de Universiteit Twente, uit de race was gecrasht. De RED E-zonnewagen van de studenten uit Enschede werd tijdens de vierde etappe door een windvlaag van de weg geblazen en sloeg over de kop. De rijder bleef ongedeerd. Tot dat moment domineerde Twente de wedstrijd: de RED E prijkte na afloop van de eerste drie dagen telkens bovenaan de ranglijst.

Twitter avatar VattenfallTeam Vattenfall Solar Team With heavy heart we have to tell you that our Bridgestone World Solar Challenge is over. The team is devestated. On the last racing day, NunaX caught fire. The driver got out on time and everybody is safe. Read our press statement: https://t.co/CEuXM0FO0F https://t.co/aI0CtqPvKU