Felle rellen in Catalonië resulteren in 80 gewonden

Op de derde avond van de hevige protesten wierpen betogers in Barcelona molotovcocktails en stenen naar de oproerpolitie. 33 mensen werden opgepakt.

Spaanse politieagenten in actie in Barcelona.
Spaanse politieagenten in actie in Barcelona. Foto Bernat Armangue/AP

Bij hevige rellen in Catalonië in de nacht van woensdag op donderdag zijn minstens tachtig gewonden gevallen. Onder hen bevinden zich 46 politieagenten, melden de Spaanse autoriteiten donderdag volgens persbureau AP. Het was de derde avond van onlusten na de veroordeling van negen separatistenleiders tot lange celstraffen voor hun rol in het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona kwamen tienduizenden betogers tegenover de oproerpolitie te staan. Een aantal demonstranten stak auto’s en vuilnisbakken in brand en gebruikte die om blokkades op te werpen. Ook gooiden betogers molotovcocktails, stenen, flesjes en vuurwerk naar agenten. De politie heeft 33 arrestaties verricht.

Bekijk ook deze fotoserie: Spanningen tussen Catalanen en Spaanse politie lopen hoog op

Spaanse en Catalaanse politiek leiders veroordelen het geweld en roepen op tot kalmte. „Dit soort incidenten kunnen we niet laten gebeuren in ons land. Het moet nu meteen ophouden”, zei regiopresident van Catalonië Quim Torra volgens persbureau Reuters. De Spaanse interim-premier Pedro Sánchez benadrukte dat de regering in Madrid zal reageren met „vastberadenheid, rust en eenheid”. Verder zei Sánchez dat hij zich niet wil laten meelokken in een „draaikolk van geweld”.

Verboden referendum

Ook maandag- en dinsdagavond was het onrustig in Catalonië. Demonstranten probeerden toen onder meer het vliegveld El Prat in Barcelona te blokkeren. De politie dreef hen met onder andere rubberkogels terug. Madrid heeft tweehonderd extra agenten van de nationale politie naar de regio gestuurd.

Aanleiding voor de onrust vormen de celstraffen van negen tot dertien jaar die maandag werden opgelegd aan negen kopstukken van de separatistenbeweging. Die organiseerden twee jaar geleden een verboden referendum over de Catalaanse afscheiding van Spanje en riepen vervolgens de onafhankelijkheid uit van de regio. Het negental, vooral ministers uit het kabinet van toenmalig regiopresident Carles Puigdemont, is schuldig bevonden aan opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.