Psychische hulp

Kabinet wil telefoonnummer 113 voor zelfmoordpreventielijn

Mensen met zelfmoordgedachten moeten in de toekomst direct een hulpverlener kunnen bereiken via het telefoonnummer 113. Dat zeggen staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) en Mona Keizer (Economische Zaken, CDA). Nu heeft de hulplijn van de stichting 113 Zelfmoordpreventie 0900-0113 als nummer, wat er zeker twee keer toe heeft geleid dat iemand in psychische nood het verkeerde nummer draaide en niemand aan de lijn kreeg. In deze twee gevallen pleegde de persoon in kwestie later zelfmoord. Wanneer 113 beschikbaar komt, is nog onduidelijk. Blokhuis wil daar voor het einde van het jaar meer duidelijkheid over geven. In de tussentijd wordt op „op korte termijn” geregeld dat mensen die 113 bellen worden doorgeschakeld, of een bandje met het juiste nummer te horen krijgen. (NRC)