Pensioenen

‘Grootste stijging AOW in twintig jaar dankzij lonen’

Pensioenen Dankzij loonstijgingen en een belastingmeevaller zal de AOW in twee jaar tijd met ongeveer 8,3 procent stijgen, de grootste toename sinds 1998.

De AOW-uitkering stijgt dit en komend jaar sterker dan de afgelopen 21 jaar het geval was. Het totaalbedrag dat AOW-gerechtigden ontvangen zal in juli 2020 zijn toegenomen met 8,3 procent ten opzichte van eind 2018. Dat heeft het economisch bureau van ABN Amro berekend op basis van de geldende regelgeving. De AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt momenteel 1228,28 euro bruto per maand. Per januari neemt dat toe met ruim 25 euro. ABN Amro verwacht per 1 januari een stijging van ongeveer 2,4 procent en per juli 2020 komt daar ruim 1 procent bovenop. Dat resulteert in de grootste stijging sinds de wijziging van de belastingwetten in 1998. De verhoging van de AOW-uitkering is te danken aan de loongroei, die dit jaar sneller gaat dan voorgaande jaren, en een belastingmeevaller. (NRC)