Opnieuw bokser overleden aan gevolgen knock-out

De Amerikaan Patrick Day overleed woensdag aan hersenletsel dat hij zaterdag had opgelopen tijdens een gevecht. Twee andere boksers trof de afgelopen maanden hetzelfde lot.

Patrick Day nadat hij is neergeslagen tijdens zijn gevecht tegen Charles Conwell. Later zou hij nogmaals op het canvas belanden, waarna de scheidsrechter de partij staakte.
Patrick Day nadat hij is neergeslagen tijdens zijn gevecht tegen Charles Conwell. Later zou hij nogmaals op het canvas belanden, waarna de scheidsrechter de partij staakte. Foto Jon Durr/USA Today Sports

Voor de derde keer in vier maanden is een profbokser overleden aan de gevolgen van een knock-out. Zaterdag werd de Amerikaan Patrick Day in een gevecht in Chicago zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenletsel opliep. Ondanks een spoedoperatie overleed het 27-jarige superweltergewicht woensdag, heeft zijn promotor Lou DiBella laten weten.

Day vocht zaterdag tegen zijn landgenoot Charles Conwell (21) en werd drie keer neergeslagen. De eerste en tweede keer stond hij weer op, maar bij de derde knockdown, in de tiende ronde, stuiterde het hoofd van Day hard op het canvas, waarna hij bewegingsloos bleef liggen. Onmiddellijk staakte de scheidsrechter het gevecht. Hulpverleners voerden de bokser af op een brancard. Vervolgens raakte hij in coma.

Meerdere sporten worstelen met de veiligheid. Lees ook: Een dood om dood te voorkomen

De dood van Day, een van de beste boksers ter wereld in zijn gewichtsklasse, volgt op die van collega-boksers Maksim Dadasjev (28) en Hugo Santillan (23) in juli. De Rus en de Argentijn bezweken allebei een paar dagen na gevechten waarin ze harde klappen tegen hun hoofd hadden gekregen. De afgelopen twintig jaar overleden meer dan 25 boksers aan hersenletsel.

‘Tijd voor actie’

DiBella roept op tot maatregelen. „Op een moment als dit is het heel lastig om de gevaren van het boksen goed te praten of te rechtvaardigen”, aldus de promotor van Day. „Het is tijd om actie te ondernemen. We hebben misschien nog geen antwoorden, maar we weten wel welke vragen we moeten stellen [...] om het boksen veiliger te maken voor iedereen die de sport beoefent.”

Tegenstander Conwell heeft nog niet gereageerd op het overlijden van Day. Dinsdag, toen Day nog in coma lag, plaatse hij al wel een emotioneel bericht op zijn Instagram-pagina. „Ik heb nooit gewild dat dit je zou overkomen”, richt Conwell zich tot Day. „Ik wilde alleen maar winnen. Als ik dit ongedaan kon maken, zou ik het doen. [...] Ik kan nergens anders meer aan denken.”

Twitter avatar loudibella Lou DiBella “The time you won your town the race
We chaired you through the market-place;
Man and boy stood cheering by,
And home we brought you shoulder-high. Today, the road all runners come,
Shoulder-high we bring you home,
And set you at your threshold down,
Townsman of a stiller town.” https://t.co/sIi6JsAEmx