Nederlandse wielrenner Edo Maas (19) loopt dwarslaesie op

De kans dat de wielrenner Edo Maas het gevoel in zijn benen nog terugkrijgt is volgens zijn ploeg Sunweg klein. Hij knalde op een auto die het parcours van de Piccolo Lombardia op draaide.

Edo Maas.
Edo Maas. Foto Team Sunweb

De Nederlandse wielrenner Edo Maas (19) heeft waarschijnlijk een blijvende verlamming overgehouden aan zijn val in de Piccolo Lombardia eerder deze maand. Dat heeft zijn ploeg Sunweb donderdag bekendgemaakt. Maas knalde op zondag 6 oktober bij een afdaling in de beloftenversie van de Italiaanse klassieker op een auto. Daarbij liep hij een dwarslaesie in zijn onderrug op en verloor hij het gevoel in zijn benen.

Maas ligt sinds het ongeluk in een ziekenhuis in Milaan en is daar al meerdere keren geopereerd aan fracturen in zijn rug en verwondingen in het gezicht. De kans is volgens Team Sunweb klein dat de jonge renner het gevoel in zijn benen ooit nog terug zal krijgen, maar „vechtlust en hoop voeren de boventoon”. Maas, die naast zijn sport een studie fysiotherapie volgt, is sinds een aantal dagen volledig bij bewustzijn en reageert goed op het bezoek dat hij ontvangt.

Maas was nog geen professioneel renner en zat bij Team Sunweb in het eerste jaar van een opleidingstraject. Zijn ploeg vraagt naar aanleiding van het ongeluk de internationale wielerbond UCI opnieuw met klem te kijken naar de veiligheid van de parcoursen, „hoewel dat deze verschrikkelijke tragedie niet ongedaan zal maken.”

De Belg Wout van Aert liep tijdens de Tour de France deze zomer een ernstige vleeswond op toen hij in botsing kwam met een hek langs de route. Begin deze maand ging de Colombiaan Álvaro Hodeg hard onderuit bij een wedstrijd in België. Daarbij brak hij een onderarm, een schouder en twee ribben.