Landelijke ziekenhuisstaking op 20 november

De vakbonden willen met een landelijke staking onder meer een betere cao afdwingen van werkgevers. Onder de cao-ziekenhuizen vallen 200.000 medewerkers.

De Spoedeisende Hulp van het Academisch Medisch Centrum (AMC).
De Spoedeisende Hulp van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Foto Lex van Lieshout/ANP

Op 20 november leggen ziekenhuismedewerkers in het hele land hun werk neer. Dat hebben FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn donderdag bekendgemaakt. Met die staking willen de vakbonden druk zetten op werkgevers teneinde een betere cao voor ziekenhuismedewerkers af te dwingen.

Hoeveel mensen zich aansluiten bij de staking, is nog onduidelijk. De bonden gaan de komende tijd in gesprek met hun achterban over deelname aan de actie. Onder de cao-ziekenhuizen vallen 200.000 werknemers van 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra. Academische ziekenhuizen vallen niet onder deze cao.

Spoedeisende hulp blijft beschikbaar

De bonden verwachten dat „minimaal de helft” van de Nederlandse ziekenhuizen op 20 november gesloten zal zijn door de staking. Wel blijft spoedeisende hulp te allen tijde beschikbaar, aldus FNV. Het is volgens deze vakbond de eerste keer dat de sector staakt op landelijke niveau.

Lees ook: Vakbonden: nog voor de zomer acties ziekenhuispersoneel

Onder andere eisen de bonden een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en betere afspraken over arbeids- en rusttijden. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de brancheorganisatie die de collectieve belangen van Nederlandse ziekenhuizen behartigt, heeft een loonsverhoging geboden van 4 procent voor 2020 en 4 procent voor 2021. Hiermee gingen de bonden niet akkoord, waarna de onderhandelingen klapten.