Recensie

Recensie Strips

‘Jane, de vos en ik’ is een schitterend verhaal over hoop en troost

Graphic novel Hélène heeft het moeilijk op school, tot er een vosje komt dat haar helpt. In deze knappe, intieme graphic novel voor 10+ leren kinderen de gelaagdheid van een goede strip kennen.

Hélène heeft het niet gemakkelijk op school. Er gaan leugens over haar de ronde, er is gefluister achter haar rug. Ze zondert zich af en vindt troost in Jane Eyre, het boek van Charlotte Brontë. Met Jane kan ze zich identificeren, haar omgang met tegenslagen biedt Hélène steun. Dan dient het schoolkamp zich aan en is er geen uitweg meer aan de constante stroom pesterijen. Hélène heeft meer nodig dan een romanpersonage om aan haar kwelgeesten te ontkomen. Tot er een vosje tevoorschijn komt, dat voor een kentering zorgt.

Jane, de vos en ik wordt nadrukkelijk gepresenteerd als een graphic novel voor 10+. Dat is lovenswaardig omdat er nauwelijks strips zijn voor kinderen die een opmaat bieden naar de rijkdom aan graphic novels die voor hen in het verschiet ligt. Dit album geeft jonge lezers alle gelegenheid om de gelaagdheid van een goede strip te leren kennen: hoe de combinatie van woord en beeld een unieke leeservaring oplevert. Deze gevoelige strip slaagt voluit in die opzet.

De reconstructie van tegelijk zien en lezen, ongeveer de essentie van hoe een beeldverhaal werkt, is razendknap neergezet door scenarist Fanny Britt en tekenaar Isabelle Arsenault, beide uit Canada. Zo wordt veel onbenoemd gelaten. Het pestgedrag is woordloos zichtbaar, wat de lezer meekrijgt is hoe Hélène alles ervaart en het hoofd probeert te bieden. Dit intieme perspectief maakt het verhaal dwingender en hartverscheurend.

Zulke subtiliteiten zijn door de hele strip te vinden. Het verdriet vanwege het pesten wordt met terugwerkende kracht sterker als Arnault gaandeweg spaarzaam kleur toevoegt aan het leven van Hélène. Pas op het einde, na de ontmoeting met het vosje, blijkt pas echt in welke rotsituatie Hélène gezeten heeft: het potloodgrauw uit de eerste helft van het boek maakt plaats voor intense, vriendelijke kleuren.

Jane, de vos en ik blijkt een opbeurende graphic novel, waarin de pesters uiteindelijk toch het onderspit delven. Wat blijft is een schitterend en empathisch verhaal over hoop en troost.