Heineken-ontvoerder Boellaard geeft reeks misdrijven toe

Jan Boellaard bekent dat hij samen met wat later de ‘Heineken-bende’ werd genoemd, een serie overvallen pleegde. Het lukte justitie nooit om ze voor die misdrijven te veroordelen.

Jan Boellaard (r) in 1984 samen met mede-Heineken-ontvoerder Frans Meijer.
Jan Boellaard (r) in 1984 samen met mede-Heineken-ontvoerder Frans Meijer. Foto HH

Crimineel Jan Boellaard heeft zijn betrokkenheid bekend bij een aantal zware misdrijven uit de jaren zeventig en tachtig. Die pleegde hij naar eigen zeggen met onder andere Willem Holleeder en Cor van Hout, nog voor hun bende in 1983 Freddy Heineken ontvoerde. Het gaat om een reeks overvallen en een schietpartij waarbij een politieagent gewond raakte. Boellaard biecht dit op in een autobiografie die volgende maand verschijnt, meldt De Telegraaf donderdag.

De bekentenis van Boellaard is opmerkelijk, omdat hij en de andere Heineken-ontvoerders nooit werden veroordeeld voor de misdrijven. Justitie vermoedde hun betrokkenheid wel, maar slaagde er nooit in het bewijs rond te krijgen. Inmiddels zijn de vergrijpen verjaard. Holleeder gaf vorig jaar in de rechtszaal ook al min of meer toe dat de bende verantwoordelijk was voor de overvallen.

In het boek, met de titel Wij willen gangster worden, schrijft Boellaard onder meer dat hij een van de overvallers was die in 1976 een girokantoor in het centrum van Amsterdam overvielen en vervolgens per speedboot over de grachten vluchtten. Ook bekent hij zijn aandeel in een overval op een Duivendrechtse Makro-vestiging in 1980, met een buit van 2,4 miljoen gulden.

Littekens wegbranden met een strijkijzer

Daarnaast vertelt Boellaard dat hij en zijn medestanders in 1977 meer dan 180 schoten losten op politieauto’s tijdens een achtervolging in Amsterdam. Uiteindelijk konden de mannen ontkomen door de banden van een politiewagen lek te schieten. Een agent die bij de schotenwisseling gewond raakte, verklaarde jaren later dat hij Boellaard en Van Hout had herkend als de schutters. Vermoedelijk werd Boellaard tijdens die schietpartij zelf ook geraakt door een kogel. In de gevangenis zou Holleeder hem hebben geholpen om de littekens te verbergen door ze weg te branden met een strijkijzer.

Boellaard belandde in 1984 in de gevangenis voor de ontvoering van Heineken. Zeven jaar later kwam hij vrij. In 1994 vermoordde hij een douanebeambte die in het Amsterdamse havengebied een schip op drugs wilde controleren waar Boellaard aan boord was. Voor dat misdrijf zat Boellaard tot 2007 in de cel.