Europese regeringsleiders stemmen in met Brexitdeal

Na een toespraak van de Britse premier Johnson werden de 27 regeringsleiders van de EU-landen het na een uur vergaderen eens.

Boris Johnson donderdagmiddag te midden van Europese ambtsgenoten
Boris Johnson donderdagmiddag te midden van Europese ambtsgenoten Foto Frank Augstein/AP

De leiders van de 27 EU-landen zijn unaniem akkoord gegaan met de afspraken die donderdagochtend met het Verenigd Koninkrijk zijn gemaakt over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Dat heeft een woordvoerder van Donald Tusk, president van de Europese Raad van regeringsleiders, op Twitter geschreven. Er is een overgangsperiode afgesproken tot eind volgend jaar.

Dat men akkoord zou gaan met de nieuwe deal over de Brexit lag in de lijn der verwachting. Meerdere regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte (VVD) maar ook de Franse president Emmanuel Macron, hadden zich in de loop van de dag al positief uitgelaten over het pakket afspraken.

Lagerhuis en EU-parlement aan zet

De deal moet worden geratificeerd door twee parlementen. Zaterdag is eerst het Britse Lagerhuis aan zet, en dat lijkt meteen de meest serieuze hobbel die moet worden genomen. De grootste oppositiepartij Labour zal volgens de BBC in meerderheid tegenstemmen. De Noord-Ierse DUP – gedoogpartner van de regering van premier Boris Johnson – liet ook al weten het akkoord in zijn huidige vorm niet te zullen steunen.

De unionistische partij is bang dat Noord-Ierland na de Brexit anders zal worden behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Er is afgesproken dat Noord-Ierland zich aan de EU-regels voor handel moet blijven houden, omdat het als enige land in het VK een landsgrens deelt met een EU-land: Ierland. In het akkoord zijn ingewikkelde afspraken gemaakt over douanecontroles tussen de buurlanden.

Uitstel niet uitgesloten

Als de deal zaterdag strandt in Westminster, móét Johnson terug naar Brussel om opnieuw uitstel van het vertrek uit de Europese Unie te vragen, iets waar hij weinig voor voelt. Johnsons voorganger Theresa May sloot ook al een akkoord met Brussel, maar dat werd tot drie keer toe weggestemd door het Lagerhuis. Gevraagd naar mogelijk nieuw uitstel zei Tusk donderdag niets concreets, behalve dat de Europese Unie bereid is tot een compromis. „Mocht dat nodig zijn, dan zal ik het verzoek om nieuw uitstel voorleggen aan de lidstaten.”

Begin volgende week moet ook het Europees Parlement nog akkoord gaan. Zowel Donald Tusk als de Ierse premier Leo Varadkar zei donderdag dat de deur van de Europese Unie altijd open zal blijven voor de Britten, mochten ze zich bedenken. Varadkar: „Er is altijd een plaats vrij aan onze tafel.”

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Wat wil Boris Johnson nou echt met een Brexit-deal?

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.