EK baanwielrennen

Goud en brons voor teamsprinters

Op de eerste dag van de EK baanwielrennen in Apeldoorn hebben de Nederlandse mannen op de teamsprint goud gewonnen. De torenhoge favoriet voor de Europese titel was met Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg in de finale te sterk voor Groot-Brittannië. De Nederlandse mannen waren al de regerend Europees en wereldkampioen op het onderdeel. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx pakten bij de vrouwen op de teamsprint het brons. Het Nederlandse koppel versloeg in de strijd om het brons Litouwen. Kirsten Wild werd onttroond als Europees kampioene op het onderdeel scratch. De titelverdedigster eindigde op dit niet-olympische nummer als zevende. Ze had na veertig ronden op de piste niet de macht in de benen voor een eindsprint. De Britse Emily Nelson nam de Europese titel over van Wild. De Ierse Shannon McCurley pakte het zilver, het brons ging naar de Portugese Maria Martins. (ANP)