Drs. P Trofee is een nieuwe literaire prijs, ter ere van Heinz Polzer

Jaarlijkse prijs Drs. P overleed in 2015. Nu komt er een naar hem vernoemde prijs voor oorspronkelijk en humoristisch proza.

Drs. P ofwel Heinz Polzer in 2012.
Drs. P ofwel Heinz Polzer in 2012. Foto Andreas Terlaak

De dichter-zanger Drs. P, die in 2015 overleed, wordt de naamgever van een nieuwe literaire prijs die voortaan jaarlijks wordt uitgereikt: de Drs. P Trofee. De stichting Het Heen- en Weerschap, die de nalatenschap van Heinz Polzer alias Drs. P beheert, reikt de trofee op 29 oktober voor het eerst uit.

De onderscheiding bestaat uit een geboetseerde kop van de naamgever en een bedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Daarmee is deze trofee „de eerste inflatiegevoelige prijs”, aldus voorzitter Vic van de Reijt van Het Heen- en Weerschap.

Het bestuur van de stichting fungeert tevens als jury. De prijs wordt toegekend aan „auteurs en kunstenaars die zich op oorspronkelijke en humoristische wijze van de Nederlandse taal bedienen, maar die nooit in aanmerking komen voor de officiële literaire prijzen.” Schrijvers als Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans, Willem Wilmink of Nescio zouden aan deze prijs „maar al graag” hun naam hebben verbonden, zegt Van de Reijt, die bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar de uitgever van Drs. P was.

De prijsuitreiking valt samen met de presentatie van de tweede editie van het Drs. P Jaar- en Bewaarboek.