Bouw in vijftien jaar

Parijs vraagt EDF om plannen voor bouw van zes kerncentrales

De Franse regering heeft aan het energiebedrijf EDF gevraagd om plannen te maken voor de bouw van zes kerncentrales. Dat zou in de komende vijftien jaar moeten gebeuren. De Franse krant Le Monde baseert zijn berichtgeving op een brief van de ministers Borne (Milieu) en Le Maire (Financiën) aan EDF. Het staatsbedrijf zou gevraagd zijn om op drie plaatsen twee centrales te bouwen. Het gaat om EPR-centrales – ‘European Pressurized Reactors’ – die behoren tot de zogeheten derde generatie. Zo’n centrale wordt sinds 2007 in Flamanville gebouwd, maar zoals bij veel EPR-centrales komen de kosten hoger uit en worden deadlines gemist. Flamanville had al in 2012 moeten draaien, maar de planning is nu 2023. Tegelijkertijd zijn de aanvankelijke kosten ruim verdrievoudigd tot 10,5 miljard euro. (NRC)