Atletiek

‘Olympische marathons van Tokio naar koeler Sapporo’

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overweegt de olympische marathons van 2020 te verplaatsen van Tokio naar Sapporo, waar in 1972 de Winterspelen werden georganiseerd. In de 800 kilometer noordelijker gelegen stad is het in de zomer vijf tot zes graden koeler dan in Tokio, waar het in augustus gemiddeld 31 graden is. Ook het snelwandelen zou in Sapporo moeten plaatsvinden.

Bij de WK atletiek eerder deze maand in Qatar, begonnen de marathons om middernacht, maar bleef de temperatuur ver boven de dertig graden. In Doha haalden bij de vrouwen 28 van de 68 lopers de finish niet, bij de mannen 18 van de 73. Dat zette het IOC aan het denken. „De Olympische Spelen zijn het podium waarop sporters de prestatie van hun leven moeten leveren en deze maatregel draagt daaraan bij”, zei voorzitter Thomas Bach.

Het aanvangstijdstip van beide marathons in Tokio was al vervroegd naar zes uur ’s ochtends, de 50 kilometer snelwandelen voor mannen zou zelfs een half uur eerder beginnen. Maar een werkgroep van het IOC vindt het nu verstandiger om de evenementen naar Sapporo te verplaatsen. De internationale atletiekunie IAAF is van het voorstel op de hoogte gebracht. Een definitief besluit wordt volgend jaar verwacht. (ANP/AP)