Angst voor spionage

Chinees technologiebedrijf Huawei boekt forse omzetgroei ondanks boycotactie in VS

Het Chinese technologiebedrijf Huawei heeft in het derde kwartaal een kwart meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat had het bedrijf onder meer te danken aan de toegenomen investeringen in 5G-netwerken in de wereld. Aan de aanleg van deze snellere mobiele netwerken wordt op steeds meer plaatsen gewerkt. De omzetstijging is opmerkelijk omdat de Chinezen door enkele landen zijn uitgesloten uit angst voor spionage. De omzet van Huawei kwam uit op 611 miljard Chinese yuan (78 miljard euro). Huawei ligt in verschillende landen onder vuur vanwege zijn banden met de Chinese overheid. Onder meer in de Verenigde Staten staat het bedrijf daarom op een zwarte lijst. Ook andere landen hebben onderzocht of Huawei apparatuur mag leveren voor de 5G-infrastructuur. Duitsland weigerde het Chinese bedrijf eerder deze week nog op voorhand uit te sluiten, maar stelde wel strenge regels op voor de veiligheid van het mobiele netwerk. KPN ging eerder ook in zee met Huawei, al wordt het bedrijf geweerd uit het meest kwetsbare deel van het 5G-netwerk. (ANP)