Alleen bij fietspaden loop je gevaar

De toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Francisca, Elena en Mariti uit Spanje
Francisca, Elena en Mariti uit Spanje Foto Laura Klompenhouwer

Francisca Laguna (57), Elena Gomez (58) en Mariti Nieto (56) groeiden op in dezelfde wijk in de stad Valladolid in het noordwesten van Spanje. Ze zijn sinds hun tienerjaren bevriend. Alleen Francisca Laguna bleef daarna in Valladolid wonen. Ze is er verkoper in de farmaceutische industrie. Gomez verhuisde jaren geleden naar Zaragoza en is verpleegster. Mariti Nieto is ook verpleegster en woont in Madrid.

Om elkaar toch te blijven zien, organiseren ze jaarlijks een weekendje met de hele groep jeugdvrienden uit Valladolid. Meestal spreken ze dichter bij huis af en zijn ze tijdens zo’n reünie met z’n tienen, maar dit jaar wilden Laguna, Gomez en Nieto iets anders. En zo kwamen ze deze dinsdag in Volendam terecht, zonder hun zeven andere vrienden, die moesten werken.

Voor geen van drieën is het de eerste keer dat ze Nederland bezoeken. Maar wat ze nu opvalt aan Amsterdam, waar ze een hotel hebben geboekt, is hoe kosmopolitisch de stad is. „Er zijn zo veel verschillende culturen”, zegt Mariti Nieto. „En het voelt hier veilig”, zegt Francisca Laguna. Behalve dan in de buurt van fietspaden, merkt Elena Gomez op. „Het is heel leuk dat jullie zo veel fietsen. Maar het zijn er zo veel en ze gaan zo snel. Levensgevaarlijk!”

Niet dat ze per se bang is voor snelheid, hoor, Elena Gomez skiet graag. Ze heeft een huisje in de Pyreneeën waar ze ieder jaar heen gaat voor wintersport. Mariti Nieto is de meest reislustige van het stel. Ze was laatst in IJsland. „De mooiste plek waar ik ooit ben geweest. Die natuur, echt magisch. Het is er totaal anders dan elders in Europa.”

Na Volendam willen ze nog naar Edam en Marken. En eenmaal in Marken willen ze haring proberen, want afgezien van wat Hollandse tomatensoep hebben ze nog amper Nederlandse specialiteiten geprobeerd. Tenzij bier ook meetelt. „We zijn dol op Nederlands bier”, zegt Francisca Laguna. „Dat ging er gisteren goed in.”