Advocate Inez Weski legt verdediging Ridouan Taghi neer

Weski wil meer onderzoek kunnen doen naar de ontsleutelde chatberichten en de kroongetuigenverklaringen. Ze vindt het proces tegen Taghi niet eerlijk.

Foto Remko de Waal/ANP
Foto Remko de Waal/ANP Advocaat Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Strafrechtadvocaat Inez Weski stopt per direct met de verdediging van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland. „De beslissing is nu dat deze verdediging de verdediging neerlegt. We laten het over aan de rechtbank”, zegt Weski donderdagavond tegen het tv-programma EenVandaag.

Ridouan Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces. In deze strafzaak worden hij en vijftien medeverdachten beschuldigd van betrokkenheid bij elf liquidaties, pogingen tot liquidaties en voorbereidingen daarvan. Weski noemt dat proces, dat gebaseerd is op kroongetuigeverklaringen en door de politie onderschepte chatberichten, niet eerlijk. „We willen de stukken zien, we willen niet een half dossier […] Je krijgt een klein plakje te zien en daar moet je het mee doen. Dat heeft niets met waarheidsvinding te maken.”

Lees ook dit profiel van de kroongetuige: Nabil B. - van gesjeesde student tot belangrijke troef van het OM

‘Strafproces volledig voeren’

Weski wil dat de rechtbank inzage geeft in de ontsleutelde berichten van PGP-telefoons, waarmee Taghi volgens justitie zijn moordopdrachten verstuurde. Ook wil ze meer onderzoek kunnen doen naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Die sloot een deal met het Openbaar Ministerie om belastende verklaringen af te leggen in ruil voor strafvermindering. „Deze man praat over losse klusjes van de organisatie, een soort gelegenheidssituaties. Waar hij zelf niet bij was.”

Volgens de strafpleiter, die als specialist in grote, internationale strafzaken geldt, neemt de rechtbank de regie niet. „We willen dat de rechtbank de moed toont om dit strafproces volledig te voeren. Met alle mogelijkheden van controle en een verdediging die al z’n rechten kan uitoefenen.” Volgens Weski breekt ze niet met haar cliënt, maar met het proces. Taghi steunt de belissing van zijn advocaat, meldt EenVandaag.