Vijftien boeren staande gehouden bij Binnenhof

Er stond woensdagochtend vroeg al veel file. Rijkswaterstaat vraagt automobilisten de snelwegen te mijden rondom Utrecht en later ook Den Haag.

Boeren verzamelen zich woensdagochtend voor het protest.
Boeren verzamelen zich woensdagochtend voor het protest. Foto Siese Veenstra/ANP

In Den Haag zijn vijftien boeren staande gehouden die op weg waren naar het Binnenhof om te demonstreren. De boeren protesteren woensdagmiddag op het Malieveld, maar mogen niet op het Binnenhof komen. De politie is met de boeren in gesprek en verwijst ze door naar een andere plek. Dat meldt de politie Den Haag op Twitter. De boeren betogen woensdag ook bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.

Er was voor 6.00 uur ‘s morgens al meer dan 100 kilometer file. Op de A1, A2, A6 en A28 rijden veel tractors die onderweg zijn naar de Bilt voor het boerenprotest.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten op woensdagochtend uit de buurt van de snelwegen rondom Utrecht te blijven. Aan het eind van de ochtend trekken de boeren naar Den Haag. Om die reden wordt het ook druk tussen Utrecht en Den Haag.

De eerste boeren zijn woensdagochtend vroeg al aangekomen bij het RIVM. Ze demonstreren daar onder andere tegen het nieuwe stikstofbeleid. Het RIVM meet en berekent hoeveel stikstofuitstoot schadelijk is voor de omgeving. De boeren zijn sceptisch over deze stikstofcijfers en willen dat de stikstofregels worden afgeschaft.