Tientallen arrestaties bij Koerdische en Turkse protesten in Rotterdam

In het centrum demonstreerden Koerdische Nederlanders tegen de Turkse belegering van Noord-Syrië. Ze raakten slaags met tegendemonstranten van Turkse afkomst. Agenten zijn gewond geraakt.

Een groep demonstranten wordt ingesloten in de stationshal van Rotterdam Centraal.
Een groep demonstranten wordt ingesloten in de stationshal van Rotterdam Centraal. Foto Bas Czerwinski/ANP

In het centrum van Rotterdam zijn woensdagavond agenten gewond geraakt toen zij ingrepen bij vechtpartijen tussen demonstranten van Koerdische en Turkse afkomst. Door beide groepen werd op en om het Kruisplein gedemonstreerd. Toen de sfeer daarbij grimmig werd, grepen agenten in en kregen zij op hun beurt klappen. Eén agent heeft daarbij zijn pols gebroken. Er zijn tientallen arrestaties verricht, zegt een woordvoerder van de politie.

Er mocht tussen 19.00 uur en 20.00 uur gedemonstreerd worden op het Kruisplein, nabij station Rotterdam Centraal, waar beide groepen een vooraf aangewezen vak hadden gekregen. De Koerdische delegatie had haar demonstratie vooraf aangemeld. Toen duidelijk werd dat demonstranten van Turkse afkomst een tegenprotest wilden houden, kregen ook zij daar op het laatst moment toestemming voor van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA).

Na ongeveer een uur sloeg de sfeer om en ontstonden buiten de vakken stevige vechtpartijen. Die verspreidden zich vrij snel door het centrum van de stad, naar het Schouwburgplein en het Stationsplein. De Mobiele Eenheid heeft meerdere charges uitgevoerd. Agenten in burger hebben arrestaties verricht. Rond 21.15 uur werd het weer rustig, zeggen ooggetuigen. Op het Stationsplein is een grote groep ingesloten en per bus naar een plek buiten de stad vervoerd. Bij welke van de twee partijen zij horen is niet duidelijk.

“Totaal onacceptabel”, noemt premier Mark Rutte het geweld tussen Turkse en Koerdische Nederlanders. “In dit land waar je mag demonstreren, maar wel beschaafd”, zei de premier volgens ANP tijdens een debat in de Kamer over de Turkse inval in het noorden van Syrië.

Beide demonstraties in Rotterdam hadden te maken met die Turkse belegering van Noord-Syrië. De Koerdische Rotterdammers protesteerden tegen die inval en de Turkse president Erdogan, de andere groep hield een tegendemonstratie.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Politie heeft groep demonstranten ingesloten op #Stationsplein. Inzet is gericht op de-escalatie en herstel van openbare orde #demonstratie #rotterdam. https://t.co/OrGfWLU1st

Voor- en tegenstanders van de Turkse inval in Syrië gingen de straat op in Rotterdam. Op verschillende plaatsen kwam het tot geweld. Verscheidene mensen zijn aangehouden.