Recensie

Recensie Muziek

The Highwomen vegen stereotypen van tafel

Oorspronkelijk was het een bond tussen vier sleutelfiguren uit de country: Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. Ze vormden The Highwaymen, naar de countryklassieker van Jimmy Webb.

Nu komen The Highwomen hun recht opeisen met een warme, meerstemmige rootssound. Het is een in het oog springend collectief van countryzangeressen (Brandi Carlile, Maren Morris, Amanda Shires en Natalie Hemby) met een duidelijke missie: inhoudelijke country vanuit vrouwelijk perspectief. Van macho naar macha, zonder bluf. The Highwomen vegen alle country-stereotypen van tafel, van moederrol tot de (vrouwen)liefde (Carlile, zeer fraai in ‘If She Ever Leaves Me’). Een titelsong over zelfredzame vrouwen. ‘Redesigning Women’ onderstreept het punt van gendergelijkheid. Steeds weer komt de aardse sound met boodschap aan. Passend ook is de bijdrage van countrymoeder Dolly Parton.