Recensie

Recensie Muziek

Thaise funk van Alpaca Mountain (Zuid-Limburg)

Het staat er heel exotisch in de biografie: dat de band Yin Yin zijn oorsprong vindt in een afgelegen dorpje ‘vlakbij Alpaca Mountain’. Maar dat blijkt een alpacaboerderij bij Sweikhuizen, Zuid-Limburg. Ook de Thaise psych-rock en funk die je hoort, is van dicht bij huis. Het is de creatie van het Maastrichtse duo Kees Berkers en Yves Lennertz. In navolging van bands als Jungle By Night en Mauskovic Dance Band, nemen zij tropische muziek onder handen – in dit geval Zuid-Oost-Aziatische muziek uit de jaren zestig en zeventig, en maken die vrijwel zonder vocalen festivalfähig. Het album waaiert uit van easy listening tot disco, maar vooral de spacy synthesizers springen eruit. De associatie met Khruangbin is onvermijdelijk, de hippe band die zich laat inspireren door dezelfde muziek. Yin Yin deelde al een festivalaffiche met hen. Zo soulvol als hun Texaanse evenknie zijn de Limburgers niet, maar ze klinken wel spannender, durven meer te experimenteren.