Steenmarter in huis

Onalledaagse beroepen ‘Bah!’, horen ze als ze op feestjes uitleggen wat ze doen. Fotograaf Kees van de Veen legt vast hoe hun baan werkelijk is.

Foto Kees van de Veen

Riekent Veltman (75) uit het Drentse Sleen is al zo’n vijftig jaar preparateur. Dat is, in zijn eigen woorden, „het verplaatsen van de huid van een echt lichaam naar een kunstlichaam”. Precisiewerk is het: „Je moet alleen de opperhuid doorsnijden, zodat je niet bij het buikvlies komt.”

Onder zijn klanten zijn veel jagers. „Ik kom uit een jagersfamilie. Mijn vader liet al zijn ‘eerste dieren’ opzetten, zijn eerste eend, fazant, vos.” Maar er komen ook wel eens klanten bij Veltman die een dood dier hebben gevonden en dat zo mooi vinden dat ze het willen bewaren. Zoals deze steenmarter op de foto, gevonden onder een auto.