Renovatie Binnenhof definitief met een jaar uitgesteld

Meerder obstakels, waarvan stikstof de belangrijkste, maken het onmogelijk om volgend jaar al te beginnen met de verbouwing van het Binnenhof.

Deze zomer werd in de bodem onder het Binnenhof archeologisch onderzoek gedaan.
Deze zomer werd in de bodem onder het Binnenhof archeologisch onderzoek gedaan. Foto Sem van der Wal/ANP

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag is met een jaar uitgesteld en begint in de zomer van 2021. Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA), die verantwoordelijk is voor het project, woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Volgens Knops is de voornaamste reden voor het besluit een uitspraak van de Raad van State uit mei dit jaar, die bepaalde dat de overheid haar beleid ten aanzien van stikstof moet heroverwegen. Wat dat voor de bouwplannen op het Binnenhof betekent, is volgens Knops - net als voor duizenden andere bouwprojecten in Nederland - onduidelijk. Daarom ziet de staatssecretaris naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan de verbouwing uitstellen. Dat kost extra geld. Hoeveel precies wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzocht.

Na kritiek op haar „megalomane plannen” werd architect Ellen van Loon in september gepasseerd: „Ik moest vechten tegen schimmen.”

Megalomaan en ingrijpend

Wat te doen met stikstof is overigens zeker niet het eerste obstakel waarmee de verbouwing te maken krijgt. Het kabinet Rutte II gaf in 2015 opdracht voor een „sobere en doelmatige onderhoudsbeurt”. Die zou niet meer dan 475 miljoen euro mogen kosten. Volgens meerdere fracties in zowel de Eerste als de Tweede Kamer zijn de huidige plannen echter megalomaan en ingrijpend.

Eerder dit jaar werden om die reden twee architectenbureau’s afgekocht, wat het kabinet meer dan 2,7 miljoen euro heeft gekost. Met een nieuwe architect - Pi de Bruijn, die in 1992 de laatste verbouwing van het Binnenhof ontwierp - is vooralsnog alleen een akkoord op hoofdlijnen. De veranderingen die hij voorstelt zouden minder ingrijpend zijn, maar dat is nog niet te beoordelen, omdat De Bruijn tot dusver geen ontwerp heeft aangeleverd. Overigens komt de kritiek van beide Kamers op de huidige plannen niet aan bod in de brief van Knops. Evenmin het ontbreken van een nieuw ontwerp.

Eind deze maand vertrekt projectdirecteur Binnenhof Pieter Dijckmeester bij het Rijksvastgoedbedrijf, meldden bronnen vorige week aan NRC.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Haagse Zaken: De soap die de verbouwing van het Binnenhof heet
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.