Ontwikkelingsbank

‘Moord en landroof bij zeven projecten van FMO’

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO financiert zeven projecten waarbij moord, doodslag, intimidatie, willekeurige arrestaties, milieuschade en landroof zouden voorkomen. Dat meldt Trouw dinsdag na onderzoek. De slachtoffers zijn veelal tegenstanders van de aanleg van een dam, kolencentrale of palmolieplantages.

In Honduras en Panama zijn tegenstanders van een dam gedood. De directeur van het Hondurese bedrijf dat de dam bouwt is in verband met een moord gearresteerd. De bank besloot in 2016 na kritiek uit Honduras te vertrekken.

Bij protesten in Panama greep het leger zo hard in dat er twee doden en veertig gewonden vielen. Ook zou er bij projecten waarin FMO heeft geïnvesteerd land zijn geroofd. Er is door de inheemse bevolking in Congo, Liberia, Sierra Leone, Senegal en Guatemala geklaagd over de gevolgen als ze zich verzetten tegen de projecten.

Volgens FMO-topman Peter van Mierlo doet de bank „altijd uitgebreid onderzoek naar grondrechten, soms meer nog dan internationale standaarden vereisen”. Onafhankelijke klachtencommissies van FMO concludeerden dat de bank bij dammen in Panama en Honduras te weinig onderzoek deed. Eenzelfde conclusie geldt voor een waterkrachtcentrale in Guatemala. FMO is voor 51 procent in handen van de staat. (NRC)