Brieven

Nederland moet verantwoordelijkheid nemen voor Curaçao

Foto Lex van Lieshout ANP XTRA

In het artikel Op bijna alle eilanden in de Caribische delen van het koninkrijk is het mis (11/10) staat dat VVD’er André Bosman in de Tweede Kamer heeft gezegd dat Nederland ‘afstand’ moet nemen van de drie Antilliaanse landen in het koninkrijk. Hij wil dat „het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, dat de verantwoordelijkheden van Nederland en de eilanden regelt, op de schop gaat”. Met name op Curaçao is veel mis, zeker in samenhang met de Venezolaanse crisis die de aanvoer van voedsel en olie frustreert. Maar de problemen zijn hier niet recent begonnen: een van de belangrijkste pijlers van de economie van Curaçao is de Isla-raffinaderij. Ooit, zo’n honderd jaar geleden opgebouwd door Shell, was de raffinaderij van strategisch belang in beide wereldoorlogen en zorgde zij in haar lange geschiedenis voor een enorme productie uit Venezolaanse olie. Eind jaren 70 en begin 80 bleken de installaties verouderd en vervuilend. Shell wilde hierin niet investeren en in 1985 werd de raffinaderij uiteindelijk voor een symbolisch bedrag verkocht door Shell aan de Curaçaose overheid, met de clausule dat voor een eventuele sanering in de toekomst Shell niet meer aansprakelijk zou worden gesteld. Curaçao ging hiermee akkoord om werkgelegenheid en een belangrijk deel van de inkomsten veilig te stellen. Sindsdien is de vervuiling schrikbarend toegenomen en drukt die op de ecologie van het eiland. Nederland is voor een belangrijk deel verantwoordelijk; niet alleen is Shell een deels Nederlandse onderneming, de Nederlandse staat was jarenlang, als de koloniserende macht, gesprekspartner van dit bedrijf en werd zo medeverantwoordelijk voor de staat waarin de raffinaderij overgeleverd werd. Nederland heeft ook jarenlang flink geprofiteerd van de aanwezigheid van de fabriek.

Toen Curaçao negen jaar geleden een zelfstandig land werd, heeft Nederland dit eiland met een bijna onmogelijke opgave opgezadeld. Een terugtrekkende beweging van politiek Den Haag lijkt me daarom niet juist. Door de loop van de geschiedenis zijn we verplicht onze verantwoordelijkheid te nemen en serieus te investeren in een gezonde toekomst voor het eiland.


artist-in-residence in Willemstad