Moeder worden op je 25ste is ideaal, vindt Nederland

Mannen mogen een jaar ouder zijn als ze voor het eerst vader worden, blijkt uit onderzoek van het CBS naar „opvattingen over de timing van ouderschap”.

Nederlanders vinden 25,8 jaar de ideale leeftijd voor vrouwen om voor het eerst moeder te worden.
Nederlanders vinden 25,8 jaar de ideale leeftijd voor vrouwen om voor het eerst moeder te worden. Foto Bas Czerwinski

Nederlanders vinden 25,8 jaar de ideale leeftijd voor een vrouw om moeder te worden. Mannen mogen een jaar ouder zijn als ze voor het eerst vader worden. Dat blijkt uit een deze donderdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar „opvattingen over de timing van ouderschap”.

In de praktijk gaat het echter anders. In 2017 kregen vrouwen hun eerste kind op een gemiddelde leeftijd van 29,8 jaar. Mannen waren gemiddeld 32,7 jaar, zes jaar ouder dan het genoemde ideaal.

Negen op de tien door het CBS ondervraagde volwassenen vinden het belangrijk dat mensen voldoende verdienen voordat er kinderen komen. Ook het hebben van een vaste relatie vinden Nederlanders belangrijk. Nog geen drie op de tien volwassenen vinden dat er pas kinderen mogen komen nádat er getrouwd is. Dat laatste strookt ook met andere cijfers van het CBS , waaruit blijkt dat van steeds meer baby’s de ouders niet getrouwd zijn.

Voor ruim zeven op de tien ondervraagden zijn een afgeronde opleiding en vaste baan belangrijk. Bijna even belangrijk is het dat toekomstige ouders eerst een beetje hebben genoten van hun vrijheid. Vooral vrouwen hechten hier belang aan; 65 procent van de vrouwen versus 60 procent van de mannen. Ook het hebben van een vaste baan en het opdoen van werkervaring voordat er een baby komt, vinden mannen minder belangrijk.

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar vinden het, net als 75-plussers, belangrijk eerst een vaste baan te hebben voordat er kinderen komen. De andere leeftijdsgroepen vinden dat minder belangrijk.