#MeToo

NBC bestrijdt claim Farrow over een ‘Weinstein-complot’

De Amerikaanse nieuwsorganisatie NBC News ligt onder vuur na beschuldigingen van oud-medewerker Ronan Farrow. In zijn boek Catch and Kill, over de onthullingen die de val inleidden van filmproducent Harvey Weinstein, beschrijft hij dat Weinstein de publicatie over seksuele misdragingen kon tegenhouden door te dreigen met informatie over NBC-presentator Matt Lauer.

NBC News-topman Noah Oppenheim bestrijdt dit in een publiek gemaakte e-mail aan zijn personeel. Farrows verhaal over Weinstein zou simpelweg niet publicabel zijn ten tijde van diens vertrek bij NBC in 2017. Het verscheen uiteindelijk in The New Yorker en viel samen met onderzoek van The New York Times over de filmproducent, waarna in het najaar van 2017 de #metoo-beweging ontstond.

Bewijzen die Farrow aanvoert over een complot zouden „onhoudbaar zijn”, aldus Oppenheim. Lauer is zelf in november 2017 wegens ontoelaatbaar seksueel gedrag ontslagen door NBC. Farrow stelt dat zijn misdragingen al eerder hadden geleid tot geheimhoudingsverklaringen en dat Weinstein dat wist. Volgens Oppenheim waren weliswaar drie klachten over seksuele intimidatie afgehandeld vóór het najaar van 2017, maar geen van die betrof Lauer. „Daarmee ontbreekt de basis voor het [...] complot.” (NRC)