Recensie

Recensie Muziek

Major Tom is niet ver bij Sven Ratzke’s versie

‘Planet earth is blue and there’s nothing I can do”: weergaloze regels van het album Space Oddity van David Bowie over astronaut Major Tom. Dat was 1969. Nu, vijftig jaar later, geeft zanger en performer Sven Ratzke op zijn album Where are we now een onweerstaanbare cover van Bowie’s eerste grote hit. ‘Cover’ is niet het goede woord. Ratzke zingt 14 songs van Bowie waaraan hij persoonlijke expressie geeft. Het verschil is dat Ratzke een warmere bariton heeft in vergelijking tot het wat hogere register van Bowie. Met de keuze voor ‘Where Are We Now’, ‘Ashes To Ashes’ en ‘The Man Who Sold The World’ wordt een onderliggend verhaal hoorbaar: de mens is een verlorene in de ruimte. In samenwerking met toetsenist Christian Pabst zorgt Ratzke voor een ingetogen, expressief-melodieuze cd. Met Lazarus bewijst Ratzke zijn superieure beheersing van Bowie’s muziek: „Look up here, I’m in heaven,” zingt hij vol weemoed. Major Tom is vast niet ver.