Recensie

Recensie Muziek

Jussens wagen zich vitaal aan Bach

De grote Johann Sebastian stond al jaren op hun bucketlist. Toch wachtten Lucas en Arthur Jussen lang voordat ze met hun eerste Bach-cd naar buiten kwamen. Te vroeg, vonden ze steeds.

Nu het album eindelijk in de winkels ligt, kunnen we vaststellen dat wat extra rijpingstijd de broers geen windeieren heeft gelegd. In de Concerto’s voor twee klavecimbels, BWV 1060 en 1061 (hier op twee Steinways) is hun spel kraakhelder en vitaal, doch zonder uitroeptekens of onnodige retorische fratsen. Lichtvoetig, puntig in de hoekdelen, bovendien in een afgewogen balans met de strijkers van Amsterdam Sinfonietta. Jammer dat het Adagio van BWV 1061 wat vierkant klinkt door een geprononceerde bas-voering.

In vier Bach-bewerkingen van György Kurtág klinken vier handen die zich volledig ten dienste stellen van de noten. In O Lamm Gottes unschuldig demonstreren de Jussens nog even hoe je een vleugel laat klinken als een orgel.