Gratie voor Marokkaanse journalist die celstraf kreeg om abortus

Ook Hajar Raissouni’s verloofde krijgt gratie van de Marokkaanse koning. Het tweetal werd in de zomer gearresteerd toen ze een medische kliniek in Rabat verlieten.

De arrestatie van de Marokkaanse journalist Hajar Raissouni leidde tot demonstraties in onder meer hoofdstad Rabat.
De arrestatie van de Marokkaanse journalist Hajar Raissouni leidde tot demonstraties in onder meer hoofdstad Rabat. Foto Jalal Morchidi/EPA

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft de Marokkaanse journalist Hajar Raissouni, die onlangs werd veroordeeld voor het ondergaan van een illegale abortus en buitenechtelijke seks, gratie verleend. Dat meldt persbureau AFP.

De 28-jarige en niet-getrouwde Raissouni kreeg eind september een jaar cel opgelegd. Samen met haar verloofde werd ze in augustus opgepakt toen ze een medische kliniek in de hoofdstad Rabat verlieten. Haar verloofde werd veroordeeld tot een jaar cel. Ook hij heeft gratie gekregen van de koning. Hetzelfde geldt voor de gynaecoloog, die twee jaar gevangenisstraf had gekregen, en twee van zijn collega’s.

In Marokko is abortus toegestaan als er toestemming is van een echtgenoot. De arrestatie van Raissouni, die altijd heeft ontkend überhaupt een abortus te hebben ondergaan, leidde tot veel protest. Critici noemde de arrestatie politiek gemotiveerd wegens het werk van Raissouni. De journalist, die werkt voor de krant Akhbar al-Yaoum, schreef regelmatig over opstanden in het Rifgebied en interviewde onder meer protestleider Nasser Zafzafi.

Lees ook dit interview met activist Fedwa Misk over de arrestatie van Raissouni: ‘Abortusverbod gebruikt om lesje te leren’