Huurder boerderij Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving

De 58-jarige man wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dinsdag werden in een boerderij die op zijn naam stond zes mensen aangetroffen in afgesloten ruimtes.

De boerderij in Ruinerwold.
De boerderij in Ruinerwold. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

De 58-jarige huurder van de Drentse boerderij waarin dinsdag zes mensen werden aangetroffen, wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en het „benadelen van de gezondheid van anderen”. De Oostenrijker wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland. Woensdagmiddag zijn huiszoekingen gedaan in het Overijsselse dorp Zwartsluis.

De zes mensen die dinsdag werden aangetroffen in Ruinerwold staan waarschijnlijk niet ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie, aldus de politie eerder op woensdag. Het gezin, dat mogelijk al sinds 2010 op de boerderij verbleef, werd deze week ontdekt toen de 25-jarige zoon meerdere keren een café in de buurt bezocht. Hij zou verward zijn geweest en zei dat hij al negen jaar niet buiten was geweest. Hierna werd de politie ingeschakeld en de boerderij onderzocht.

De huurder van de boerderij werd aangehouden omdat hij niet wilde meewerken aan het onderzoek. Hij zou niet de vader van het gezin zijn. Wat dan wel zijn relatie tot het gezin is, wordt nog onderzocht. Het gezin is inmiddels ondergebracht op een veilige plek. De politie gaat, onder leiding van het Openbaar Ministerie, onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten.

Lees ook: Er zijn vooral veel vragen over het kluizenaarsgezin in Ruinerwold