Franse onderzoekers al maanden vast in Iran

Roland Marchal is afgelopen zomer samen met zijn collega Fariba Adelkhah in Iran gearresteerd.

Foto Christophe Petit Tesson/EPA

De Franse onderzoeker Roland Marchal blijkt al maanden vast te zitten in Iran. Dat meldt persbureau AFP op basis van een verklaring van de universiteit waar Marchal werkzaam is. De wetenschapper, een socioloog gespecialiseerd in Afrika, werd afgelopen zomer samen met zijn collega Fariba Adelkhah in Iran opgepakt. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanhouding bevestigd. Al eerder meldde persbureau Reuters dat de Frans-Iraanse antropoloog Adelkhah was gearresteerd.

Iran heeft niet officieel naar buiten gebracht waar de onderzoekers van worden verdacht maar volgens de Franse krant Le Monde zouden ze zijn gearresteerd op verdenking van spionage. Beiden waren voor hun werk in Iran, volgens collega’s uit hun naaste omgeving waren hun werkzaamheden ‘strikt universitair’.

De twee werden op 5 juni opgepakt. Adelkhah was op dat moment in een woning, Marchal werd opgepakt op de luchthaven. De aanhouding van Adelkhah werd in juli al door Iran bekendgemaakt. Vanwege haar dubbele nationaliteit zien de Iraanse autoriteiten haar als Iraans staatsburger. De aanhouding van Marchal was nog niet eerder naar buiten gekomen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken heeft Iran opgeroepen de onderzoekers onmiddellijk vrij te laten. Het ministerie sprak over een „onacceptabele situatie”. Verder maakte het ministerie woensdag bekend dat de Iraanse activist Ruhollah Zam, die maandag in Iran werd opgepakt, in Frankrijk een vluchtelingenstatus heeft.