Evaluatie

Bestuursmodel vakbond FNV onder vuur

De organisatiestructuur van vakbond FNV gaat mogelijk op de schop. Een evaluatie van de manier waarop de grootste bond van Nederland wordt aangestuurd, heeft veel negatieve punten aan het licht gebracht. Die worden de komende tijd besproken in het ledenparlement, bevestigt een woordvoerder van FNV na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Volgens de krant, die de onderzoeksresultaten inzag, zou het bij de bond ontbreken aan slagkracht door verziekte interne verhoudingen. Ook zou sprake zijn van een onduidelijk bestuursmodel en een ledenparlement dat vooral vergadert over futiliteiten en details.

Hiermee lijkt het democratische vertegenwoordigingsmodel dat FNV sinds 2013 hanteert om interne verdeeldheid te voorkomen zijn langste tijd gehad te hebben. „Men is en blijft bezig elkaar te bestrijden”, citeert het FD de externe onderzoekers. Die spraken met zeventig FNV’ers.

Binnen de vakbeweging is al jaren gedoe over de aansturing. De FNV heeft een soepel lopende governance nodig, vinden de onderzoekers, ook omdat de bond opereert in een omgeving die „in toenemende mate vijandig is”. Dat lijkt een verwijzing naar het recente pensioenakkoord, waarbij het FNV-parlement harde kritiek kreeg als ‘vertragende factor’. (NRC)