Recensie

Recensie Muziek

DIIV verheft met duistere, maar hoopvolle muziek

Bij het vorige album Is The Is Are (2016) liep zanger/gitarist Zachary Cole Smith van de Amerikaanse groep DIIV (spreek uit als dive) het gevaar dat zijn liefde voor de muziek van Nirvana was omgeslagen in een imitatie van Kurt Cobains heroïneverslaving. Songs over high worden, high zijn en high blijven waren de norm, ook toen Smith de zang in het nummer ‘Blue Boredom’ overliet aan vriendin en actrice Sky Ferreira. Voorafgaand aan het derde album Deceiver ging hij naar rehab en herontdekte hij de kracht van zijn band die prachtig slepende muziek kan maken. De sfeer is positiever, die gitaren klinken vuriger en de invloed van Britse shoegazehelden Ride en My Bloody Valentine is niet langer een last. DIIV klinkt nog altijd dromerig en duister, maar de sfeer is nu hoopvol en verheffend. ‘The Spark’ en ‘Blankenship’ behoren tot de toegankelijkste popsongs die ze maakten, ook al is de laatste een poëtisch schotschrift tegen een politicus (niet Trump) die de wereld te gronde richt.