In beeld

De beste natuurfotografen van het jaar

Van de diepzee tot de hoogvlakte, van mieren tot steenarenden, de vijftien winnende natuurfoto's van de internationale fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year vatten de schoonheid en de wreedheid van de natuur op onze aarde. Dinsdagavond maakte het Londense National History Museum, dat de competitie voor de 55e keer organiseert, de winnaars bekend. Titelwinnaar is de Chinese fotograaf Yongqing Bao met zijn beeld van een in doodsangst opspringende marmot en een dreigende Tibetaanse vos op het Qinghai-Tibet plateau. Cruz Erdmann (14) uit Nieuw-Zeeland won de titel Young Wildlife Photographer of the Year 2019 met zijn foto van een kleurrijke inktvis. De Nederlandse fotograaf Jasper Doest kreeg de Wildlife Photojournalist Story Award voor zijn serie 'Sacred no more' over Japanse makaken, die ooit beschermd waren maar nu een plaag en een inkomstenbron vormen. De tentoonstelling opent op vrijdag 18 oktober in het National History Museum en reist daarna door Europa.
Nog maar net was deze Himalayamarmot uit zijn winterslaap toen hij overvallen werd door een Tibetaanse moedervos met ontblote tanden en drie hongerige jongen. De foto vangt het moment waar het hele bestaan om draait: eten of gegeten worden. De marmot steekt in doodsangst zijn poot afwerend in de lucht, de vos tilt haar poot juist op om een vervaarlijke stap te zetten. De Chinese fotograaf Yongqing Bao won met deze voltreffer wat als de Oscar voor natuurfotografen geldt: de titel Wildlife Photographer of the Year 2019. Dinsdagavond maakte het Londense National History Museum, dat de competitie voor de 55ste keer organiseert, de vijftien winnende natuurfoto’s van de internationale fotowedstrijd bekend. In totaal waren er bijna vijftigduizend inzendingen. Bao trotseerde barre omstandigheden om de foto te schieten. Hij maakte hem op het Qinghai-Tibet plateau, met gemiddeld 4.500 meter het hoogste plateau ter wereld. Op deze onherbergzame hoogvlakte ligt de temperatuur steevast onder nul, en kan het in de winter min 40 graden zijn. Hij wordt wel gezien als de ‘derde pool’ van de wereld, en ook hier bedreigt de wereldwijde temperatuurstijging de natuur. De Himalayamarmot en de Tibetaanse vos komen uitsluitend voor op deze hoogvlakte. „In een tijd waarin kostbare leefgebieden steeds meer onder druk van het klimaat raken, herinneren deze vluchtige maar fascinerende momenten ons eraan wat we moeten beschermen”, aldus de directeur van het National History Museum, Sir Michael Dixon. Hoe het afliep met de marmot en de vos is niet bekend. Maar het is helemaal niet zeker dat die eerste de strijd verloren heeft; Himalayamarmotten kunnen 70 centimeter lang worden en 9 kilo wegen; Tibetaanse vossen zijn van kop tot kont ook ongeveer zo lang, maar wegen pakweg 5 kilo.
Yongqing Bao / Wildlife Photographer of the Year
De veertienjarige Cruz Erdmann uit Nieuw-Zeeland maakte tijdens een nachtduik met de onderwatercamera van zijn vader zijn foto van een iriserende inktvis, een zogeheten bigfin reef squid (Sepioteuthis lessoniana). Zijn prachtige kleuren dankt de inktvis aan metallic rode en groene pigmenten in zijn huid, en aan pigmenten die licht dat erop valt terugkaatsen. Erdmann won de prijs voor Young Wildlife Photographer of the Year 2019, voor fotografen tussen 11 en 14 jaar.
Cruz Erdmann / Wildlife Photographer of the Year
De 17-jarige makaak Riku geeft drie keer per dag een voorstelling. Japanse makaken waren ooit een beschermde diersoort maar nu vormen de aapjes een plaag waarop wordt gejaagd, en een inkomstenbron in de entertainmentindustrie. Met zijn fotoserie 'Sacred no more' won de Nederlandse fotograaf Jasper Doest de Wildlife Photojournalist Story Award 2019.
Jasper Doest / Wildlife Photographer of the Year
De Italiaanse fotograaf Manuel dobberde met zijn camera in een sprookjesachtige onderwaterwereld tussen honderden kikkers en wolken kikkerdril. Zijn foto won in de categorie gedrag: amfibieën en reptielen.
Manuel Plaickner / Wildlife Photographer of the Year
Twee sneeuwwitte Dalls schapen rusten even uit van een hevig gevecht. De Fransman Jérémie Villet trotseerde wind, sneeuw en bittere kou om ze te fotograferen in de besneeuwde bergen. Hij won hiermee de Rising Star Portfolio Award.
Jérémie Villet / Wildlife Photographer of the Year
In de categorie Planten en schimmels won de Servisch-Amerikaanse Zorica Kovacevic met haar foto van een Monterey cipres in Californië die bekleed is met oranje fluweelachtige korstmossen en grijze baardmossen. Voor de boom zijn ze onschadelijk.
Zorica Kovacevic / Wildlife Photographer of the Year
De tienjarige Brit Thomas Easterbrook drukte precies af op het moment dat een kolibrivlinder zijn lange snuit (proboscis) als een rietje in de kelk van een saliebloem stak om de nectar te drinken. Hij won in de categorie onder 10 jaar.
Thomas Easterbrook / Wildlife Photographer of the Year
Een kleine kudde Tibetaanse antilopen trekt van de sneeuw naar het zand van de relatief warmere Kumukuli woestijn op het Qinghai-Tibet plateau. Sinds ze beschermd zijn nemen hun aantallen weer toe. De Chinese fotograaf Shangzhen Fan volgt deze lichtvoetige dieren al jarenlang. Hij werd winnaar in de categorie Dieren in hun omgeving.
Shangzhen Fan /- Wildlife Photographer of the Year
Meer dan vijfduizend mannelijke keizerspinguins schuiven dicht tegen elkaar aan op het zeeijs van Antarctica, met de ijzige wind in de rug. Ze broeden de eieren uit terwijl de vrouwtjes twee maanden op zee naar eten zoeken. De Duitse fotograaf en Zuidpool-onderzoeker Stefan Christmann won met zijn fotoserie de Portfolio Award.
Stefan Christmann / Wildlife Photographer of the Year
Sommige spinnen vermommen zich als mieren om te infiltreren in een mierenkolonie - ofwel om mieren te eten, of om zich te verstoppen voor vijanden die niet van mieren houden. De Indiase fotograaf Ripan Biswas uit India won met zijn foto van een krabspin met het hoofd van een mier in de categorie Dierenportretten.
Ripan Biswas / Wildlife Photographer of the Year
Een laatste hap gras waait uit de bek van de guanaco als een wilde poema in Patagonië hem aanvalt. De guanaco wist na vier seconden te ontsnappen. De Duitse fotograaf Ingo Arndt won in de categorie Gedrag: zoogdieren.
Ingo Arndt / Wildlife Photographer of the Year
De wuivende kolonie tuinalen die de Amerikaan David Doubilet vast wist te leggen vanachter een scheepswrak op de zeebodem bij de Fillipijnen. Hij won in de categorie Onder water.
David Doubilet / Wildlife Photographer of the Year
Hoogleraar biologie Audun Ricardsen uit Noorwegen plaatste een dikke tak bij zijn cameraval in de hoop dat een steenarend die zou gaan gebruiken als uitkijkpost. Na drie jaar kon hij hem vastleggen, net voordat de roofvogel met wijduitgestrekte vleugels landt. Hij won in de categorie: Gedrag: vogels.
Audun Rikardsen / Wildlife Photographer of the Year
Overdag jagen deze nomadische trekmieren, tegen de avond trekken ze 400 meter verder om hun imposante nest voor de nacht te bouwen. Met ingehouden adem plaatste de Duits-Amerikaanse onderzoeker Daniel Kronauer zijn camera op de bosgrond om de duizenden giftige mieren niet boos te maken. Categorie Gedrag: ongewervelden.
Daniel Kronauer / Wildlife Photographer of the Year