Brieven

Brieven

Boerenprotest (1)

Terechte acties

Diverse provinciebesturen hebben de nieuwe stikstofregels voor de boeren weer ingetrokken of opgeschort vanwege de harde en soms te grimmige acties van de boeren daartegen (Nog drie provincies overstag na felle protesten van boeren, 15/10). Maar deze acties zijn terecht zolang andere vervuilers niet gelijktijdig ook evenzeer gaan inleveren. De regering pakt dit probleem niet eerlijk aan. De maximumsnelheid op de autowegen moet nu naar 90 km per uur. Er moet een algeheel verbod komen op SUV’s en op alle andere onzinnige en onnodig zware voertuigen.

Boerenprotest (2)

Bestuurlijke lafheid

Afgelopen dagen hebben laten zien dat terreur helpt. De boeren hebben en masse bestuurders geïntimideerd. Op een onderwerp dat al sinds mijn jeugd een probleem is. Een ven waar ik in mijn jeugd veel kwam – ik ben nu 67 – is niet meer wat het was: het is vergrast door de toename van stikstof onder andere. En zo zijn er meer voorbeelden. De toename van het verkeer, de industrialisatie van de landbouw, het exploderen van de bebouwde omgeving en de eenzijdige nadruk op economie: allemaal een uiting van ongezonde groei. In een lichaam noemen we dat kanker.

Syrië

Met Poetin zakendoen

Nu het leger van Assad de Koerden in Noord-Syrië tehulpschiet (Syrië mengt zich in de strijd na akkoord met de Koerden, 14/10), zal Erdogan moeten inbinden. Poetin helpt iedereen. Assad. De Koerden. De Turken. En vooral Europa, dat doodsbang is voor nieuwe vluchtelingen. Het komt goed uit dat Macron de laatste maanden een goede band heeft opgebouwd met Poetin. Die twee kunnen tot zaken komen nu – als Europa niet meer zeurt over de annexatie van de Krim en MH17, en de sancties opheft. Leuk is het niet, maar er komt een balans.

Bouw

Kijk vooruit

In NRC lees ik dat bouwend Nederland moeite heeft met het tempo van verduurzaming (Bouw wil wel verduurzamen, maar niet zo snel, 11/10). Dat is natuurlijk geen wonder als je pas na dertig jaar tot de ontdekking komt dat je bedrijfstak verplichtingen heeft op dat gebied. Zo lang weten we immers al dat ook de bouw bijdraagt aan de klimaatverandering. Steeds weer krijg je de indruk dat de verantwoordelijke bazen zitten te slapen. Kijk naar het gebrek aan medewerkers met de juiste opleiding en het tekort aan een miljoen huizen. Laten de mensen die aan de knoppen draaien wat meer vooruitkijken.

Listeria

Daarom niet vegetariër

Het betoog in de ingezonden brief van Anneke Sasbrink (Sprookje over vlees is uit, 10/10), waarin zij stelt dat een vleesbacterie tot menselijke doden leidde en dat de vleessector de grote boosdoener is, berust op een misvatting. Listeria komt overal in de vrije natuur voor. Besmetting kan op verschillende manieren optreden. Bekende bronnen van infecties bij de mens zijn niet gepasteuriseerde zuivelproducten (rauwe melk, zachte kaas), maar ook andere voedingsmiddelen kunnen een bron zijn. Veelal leidt besmetting hooguit tot milde ziekte, behalve bij mensen met verminderde afweer, zwangeren, pasgeborenen, en mensen met ijzerstapeling. Op grond van het optreden van Listeria-infecties hoeft men dus geen vegetariër te worden.


em. hoogl. interne geneeskunde (Radboudumc)