Wetsvoorstel

Kabinet: celstraf voor belagers van hulpverleners

Geweld tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden moet volgens het kabinet per definitie resulteren in een celstraf. Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) en Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) kwamen daartoe maandag met een wetsvoorstel. Zulke incidenten kunnen volgens het voorstel niet meer worden afgedaan met een taakstraf of boete. Dit soort geweld is „onaanvaardbaar”, zeggen Grapperhaus en Dekker. „Politieagenten en hulpverleners handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood.” Een ‘taakstrafverbod’ geldt vooralsnog alleen voor ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Minister Dekker schreef na aandringen van VVD, PVV en CDA in maart al aan de Kamer dit verbod te willen uitbreiden. Momenteel eist het OM voor geweld tegen hulpverleners al straffen die tot drie keer hoger liggen. Ook wordt voorrang gegeven aan de opsporing en vervolging van deze verdachten. (NRC)