Thuiskok

Gekaramelliseerd lof

Saba is ingekookt druivensap, u kunt dat online vinden. Als dat niet lukt, adviseert Ben Tish om granaatappelmelasse of oude balsamico te gebruiken. Tijdens het garen karamelliseren de natuurlijke suikers van de lof, waardoor het minder bitter wordt en zachter van smaak.

Verhit een geribbelde grilleerpan op niet te hoog vuur of steek een houtskoolvuur in de barbecue aan. Snijd elk struikje in de lengte in vieren. De witte soort is meestal groter dan de rode en heeft een dikkere stronk; snijd die bij. Wrijf olijfolie in de struikjes en bestrooi ze royaal met zout en peper. Leg ze in de hete pan of op de barbecue en rooster ze drie minuten per kant; ze moeten zacht en geblakerd zijn. Wees niet bang voor zwarte blaadjes: juist daardoor krijgt lof een heerlijke smaak. De lof moet zacht genoeg zijn om de blaadjes te kunnen uitspreiden. Rooster ze op die manier nog eens twee minuten per kant. Leg ze op een schaal. Bedruppel ze met de saba, bestrooi ze met de partjes sinaasappel en dien ze op.