Politie haalt vader en vijf kinderen uit afgesloten ruimte in Drenthe

Zij zaten daar negen jaar vast in „een aantal provisorisch ingerichte ruimtes”. De 58-jarige huurder van het pand is aangehouden door de politie.

Een dronefoto van de boerderij in Ruinerwold.
Een dronefoto van de boerderij in Ruinerwold. Foto Wilbert Bijzitter/ANP

In een afgelegen boerderij in het Drentse Ruinerwold heeft de politie maandag zes volwassenen in een afgesloten ruimte aangetroffen. Volgens de politie gaat het om een vader en vijf kinderen. Dat zouden de zes zelf hebben verklaard. Zij zaten de afgelopen negen jaar vast in „een aantal provisorisch ingerichte ruimtes”, maakte burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden dinsdagmiddag bekend in een persconferentie.

Het gezin is inmiddels ondergebracht op een veilige plek. De 58-jarige huurder van het pand is aangehouden door de politie omdat hij niet meewerkte aan het onderzoek. Wat zijn relatie met de overige personen in de woning is, wordt onderzocht. Hij wordt vastgehouden en verhoord.

De moeder van het gezin zou al zijn overleden voordat het gezin negen jaar geleden zijn intrek nam in het pand. Volgens de burgemeester houdt de politie „rekening met alle scenario’s” in het onderzoek, dat begon met een melding van iemand die zich zorgen maakte om de leefomstandigheden van het zestal.

Verwilderde man

RTV Drenthe schrijft dat de oudste zoon in het gezin, een 25-jarige man, de boerderij maandag verliet en zich bij een café in Ruinerwold meldde. Caféhouder Chris Westerbeek zegt tegen Dagblad van het Noorden dat de man er verwilderd uitzag, zei dat hij hulp nodig had en nooit naar school was geweest. Hij wilde een einde maken aan de situatie waarin hij verkeerde. De man was „compleet verward”, waarna de politie werd ingeschakeld.

Het huis bevindt zich buiten het dorp, aan de rand van Ruinerwold. Een buurtbewoner vertelt aan NRC dat de huurder van het huis geen bekende is in het dorp. „Iedereen is verbaasd. Zoiets verwacht je niet.” Zondagavond zag hij een politieauto voor de kroeg toen hij met zijn hond wandelde. „Er zat een jongeman in en we keken elkaar even aan. Hij had een verwilderde blik in z’n ogen. Ik dacht: die zal wel gepakt zijn met drank op in het café. Nu neem ik aan dat dat een van de bewoners was.”

Correctie (15-10-2019): In een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk vermeld dat de eigenaar van het pand is gearresteerd. Deze informatie bleek onjuist, het betreft de huurder. Dit is aangepast.