Recensie

Recensie Film

Opgroeien in onrecht in Zuid-Afrika

Documentaire Documentairemaker Saskia Vredeveld onderzoekt haar eigen jeugd tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika in het licht onbevredigende ‘A Fool’s Paradise’.

Beeld uit ‘A Fool’s Paradise’: het plaatsje Rotterdam in Zuid-Afrika.
Beeld uit ‘A Fool’s Paradise’: het plaatsje Rotterdam in Zuid-Afrika.

‘White privilege’, wat is dat eigenlijk als je geboren bent onder de hoogtijdagen van de apartheid in Zuid-Afrika? Saskia Vredeveld stelt die vraag in het persoonlijke reisverslag A Fool’s Paradise.

Het is een film vol vragen. Hoe zit het met geïnternaliseerd racisme als je opgroeit in een witte wereld? Hoe komt het dat je in een gesegregeerde maatschappij simpelweg niet kunt zien wat er tien minuten verderop aan de hand is? Ze keert terug naar het huis van haar jeugd, vijftien kilometer buiten Kaapstad, in wat eens een witte wijk was, en nu een gekleurde buurt. Met geëngageerde gekleurde studenten van de Universiteit van Wes-Kaapland bezoekt ze township Khayelitsa. De gekozen vorm van de roadmovie maakt dat we nooit heel erg lang stil kunnen staan bij wat we daar zien.

A Fool’s Paradise is dapper, want Vredeveld spaart zichzelf niet. Toch roepen films als deze ook vragen op over de vorm: hoe moet je jezelf in een film presenteren als je zowel hoofdpersoon als maker bent? Kun je dan wel echt genoeg doorvragen? Die spanning is zowel interessant als onbevredigend.