Massaal protest separatisten tegen zware celstraffen

Catalonië Luchthaven El Prat was maandag een belangrijk doelwit van de separatisten – 145 vluchten moesten worden geannuleerd

Tienduizenden separatisten hebben in Catalonië gehoor gegeven aan de oproep van regiopresident Quim Torra om met burgerlijke ongehoorzaamheid te antwoorden op de uitspraak in het strafproces tegen twaalf Catalaanse separatisten, die werden veroordeeld voor opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid. Grote groepen separatisten slaagden erin grote delen van de infrastructuur waaronder het vliegveld van Barcelona, spoorlijnen en autowegen te blokkeren. Op verschillende plekken greep de politie hard in. Er zouden 131 mensen gewond zijn geraakt en drie arrestaties zijn verricht.

Zo kwam het net als twee jaar geleden tijdens het verboden referendum over afscheiding van Spanje tot confrontaties tussen separatisten en de politie. Destijds ontstond er grote ophef over de wijze waarop speciaal uit andere delen van gestuurde eenheden hardhandig probeerden te voorkomen dat burgers zouden stemmen. De Catalaanse politie stelde zich veel passiever op. In tegenstelling tot oktober 2017 werken de nationale politie en de Catalaanse agenten van de zogenoemde mossos d’esquadra nu veel beter samen bij de handhaving van de openbare orde.

In de aanloop naar de uitkomst van de rechtszaak organiseerden de separatisten zich in Catalonië via zogenoemde Comités ter Verdediging van de Republiek (CDR). Daarvan zijn er ongeveer vierhonderd verspreid over heel Catalonië. De protestacties werden gecoördineerd door het geheime platform Tsunami Democràtic dat via oproepen op de sociale media probeerde om de autonome regio op vreedzame wijze plat te leggen. Dat lukte op tal van plekken.

Het internationale vliegveld El Prat van Barcelona was één van de belangrijkste doelwitten van de separatisten. De Spaanse politie wist uren achtereen demonstranten voor de vertrekhal tegen te houden, maar toen er aan het begin van de avond duizenden Catalanen over de snelweg naar de luchthaven gingen moesten er 145 vluchten worden geannuleerd. Sommigen wisten zich met valse boardingcards te mengen tussen de reizigers. Agenten kwamen meerdere malen via charges in actie om groepen uiteen te drijven. Op dinsdagmorgen was situatie genormaliseerd.

Ook in andere delen van Catalonië kwamen burgers massaal in protest. Separatisten slaagden erin de hogesnelheidslijn tussen Barcelona en Gerona stil te leggen. Anderen wisten een deel van de belangrijke autoweg AP7 te blokkeren. In de binnenstad van Barcelona bleef het tot ’s avonds laat onrustig voor het gebouw van de nationale politie. Op dinsdagmorgen werd opnieuw een deel van het treinverkeer gehinderd. De komende dagen zijn meer acties te verwachten.

De 7,5 miljoen Catalanen zijn zeer verdeeld over de vraag of de regio zich moet afscheiden van Spanje. Iets minder dan de helft zou volgens verschillende peilingen voor onafhankelijkheid zijn.