Jawed S. krijgt maximumstraf voor aanslag A’dam CS

Terreur De rechter legde maandag de 20-jarige Jawed S. 26 jaar en 8 maanden cel op. Vorig jaar stak hij twee toeristen neer in Amsterdam.

Jawed S., de man die vorig jaar augustus twee Amerikanen neerstak op Amsterdam Centraal, moet 26 jaar en acht maanden de gevangenis in. De rechtbank in Amsterdam heeft hem maandag veroordeeld voor tweemaal poging tot moord met terroristisch oogmerk en bedreiging van drie agenten.

De straf valt hoger uit dan de strafeis van het Openbaar Ministerie, dat 25 jaar tegen S. (20) had geëist. S. kreeg de hoogst mogelijke straf, mede omdat de rechter het risico op recidive zeer hoog acht. Dat S. niet meer slachtoffers maakte, was volgens de rechter slechts te danken aan het snelle handelen van de daar aanwezige politiemensen, van wie er een S. binnen enkele seconden neerschoot. Aan zijn slachtoffers moet S. een schadevergoeding van bijna 2,9 miljoen euro betalen.

De rechter achtte bewezen dat S. met voorbedachte rade heeft gehandeld. Omdat hij slechts gedeeltelijk meewerkte aan psychologisch onderzoek, heeft de Amsterdamse rechtbank niet kunnen vaststellen of hij leed aan een psychische stoornis. Hij krijgt daarom geen tbs opgelegd. S. was zelf niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

Op 31 augustus 2018 reisde de Afghaan Jawed S. vanuit zijn woonplaats in Duitsland naar Amsterdam. Hij vond dat Nederland te weinig ondernam tegen PVV-leider Geert Wilders, die volgens hem ongehinderd de profeet Mohammed beledigt, en wilde een daad stellen.

Aangekomen op Amsterdam Centraal drentelde hij even rond in de westtunnel voordat hij met een mes instak op twee Amerikanen van Eritrese afkomst die daar in de rij stonden voor de informatiebalie. Een van hen werd in de arm geraakt, de ander in het ruggenmerg. Het laatste slachtoffer liep een dwarslaesie op en zit sindsdien in een rolstoel. Een van de op het station aanwezige agenten wist S. enkele tellen na de steekpartij in zijn heup te schieten en te overmeesteren.

Uitgeprocedeerde asielzoeker

Tijdens de rechtszitting begin september erkende S. dat hij de dader was. De uitgeprocedeerde asielzoeker toonde geen berouw. Hij zei dat hij „oneerlijke en wrede mensen” had willen doden. „Als iemand mijn religie beledigt, heb ik met die persoon af te rekenen, ook al is het mijn vader.” De enige fout die hij had gemaakt, zei hij, was dat hij mensen aan had gevallen die niet uit Nederland kwamen.

De schadevergoeding voor de slachtoffers is hoog voor Nederlandse begrippen. Volgens een persrechter zorgt de Staat ervoor dat het geld bij de slachtoffers terechtkomt en wordt daarna gekeken of de kosten op de dader zijn te verhalen. Volgens de advocaat van de slachtoffers, John Beer, waren zijn cliënten tevreden over de straf.