In hoger beroep 5,5 en 5 jaar cel voor mishandelaars ober Praag

Armin en Arash N. zijn in hoger beroep schuldig bevonden aan zware mishandeling. Ze sloegen en schopten ober Miroslav Vitek, die daarbij onder meer oogletsel en een hersenschudding opliep.

De Praagse ober Miroslav Vitek laat een foto zien van zijn verwondingen.
De Praagse ober Miroslav Vitek laat een foto zien van zijn verwondingen. Foto Robin Utrecht/ANP

De Nederlandse broers Armin en Arash N. moeten respectievelijk 5,5 en 5 jaar de cel in voor de mishandeling van een ober in Praag. Het gerechtshof in de Tsjechische hoofdstad heeft de twee dinsdag in hoger beroep schuldig bevonden aan zware mishandeling. Dat meldt persbureau ANP. De straffen komen nagenoeg overeen met die in het vonnis dat de rechtbank afgelopen april tegen de broers uitsprak.

Eerder op de ochtend had de Tsjechische aanklager negen (Armin) en acht (Arash) jaar gevangenisstraf geëist. Ook wilde justitie dat de gebroeders N. na het uitzitten van hun straf nooit meer een voet op Tsjechische bodem zouden mogen zetten. Het hof ging daar slechts gedeeltelijk in mee en legde een inreisverbod van tien jaar op. Ze moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding van 70.000 euro betalen, iets minder dan de rechtbank in eerste aanleg had bepaald.

Armin N. zei dinsdag op zitting dat hij veel spijt heeft: „Ik ben erg teleurgesteld in mezelf, dat ik hierin terecht ben gekomen”. Arash erkende dat hij „buitensporig” en „impulsief” reageerde, maar meent dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gevecht omdat hij niet begonnen is.

Eerste proces: 5 en 6 jaar cel

Vorig jaar april waren de broers met een groep vrienden in Praag voor een vrijgezellenfeest. Ze kregen ruzie met het personeel van een restaurant omdat een van de broers op een terras zelf meegenomen bier dronk. Tijdens de ruzie sloegen en schopten ze ober Miroslav Vitek meermaals, ook toen hij al op de grond lag. De ober liep een gebroken kaak, een hersenschudding, oogletsel en een verbrijzelde enkel op.

In eerste aanleg werd Arash een half jaar geleden veroordeeld tot vijf jaar cel en Armin N. tot zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel en voor ordeverstoring. Zowel justitie als de broers gingen in beroep. De behandeling daarvan werd al twee keer uitgesteld, de eerste keer wilde de rechter nog een derde deskundige horen. De tweede keer was een van de twee medisch specialisten niet verschenen.