Hoger beroep

Celstraffen voor Nederlanders die in Praag ober mishandelden

De Nederlandse broers Armin en Arash N. moeten respectievelijk 5,5 en 5 jaar de cel in voor de mishandeling van een ober in Praag in april vorig jaar. Daarbij liep het slachtoffer een gebroken kaak, een hersenschudding, oogletsel en een verbrijzelde enkel op. Het gerechtshof in Praag bevond de twee dinsdag in hoger beroep schuldig aan zware mishandeling. De straffen komen nagenoeg overeen met die in het vonnis dat de rechtbank dit voorjaar uitsprak. In het hoger beroep had de aanklager negen (Armin) en acht (Arash) jaar gevangenisstraf geëist. Ook wilde justitie dat de gebroeders N. nooit meer een voet op Tsjechische bodem zouden mogen zetten. Het hof ging daar gedeeltelijk in mee en legde een inreisverbod van tien jaar op. Ze moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding van 70.000 euro betalen. (NRC)