‘FMO betrokken bij landroof en moord’

Ontwikkelingsbank

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO financiert zeven projecten waarbij moord, doodslag, intimidatie, willekeurige arrestaties, milieuschade en landroof zouden voorkomen. Dat meldt dagblad Trouw dinsdag. De slachtoffers zijn met name tegenstanders van de komst van een dam, kolencentrale of palmolieplantages.

Volgens FMO-topman Peter van Mierlo doet zijn bank „altijd uitgebreid onderzoek naar grondrechten, soms meer nog dan internationale standaarden vereisen”. Klachtencommissies concludeerden echter dat de FMO bij de bouw van dammen in Panama en Honduras te weinig onderzoek deed, net als bij een waterkrachtcentrale in Guatemala. Ook meldt Trouw klachten over stopgezette FMO-projecten. De lokale bevolking wordt „niet of nauwelijks gecompenseerd” en „blijft met de ellende achter”.

De ontwikkelingsbank, die voor 51 procent in handen is van de Nederlandse staat, bekostigt krap 800 projecten, voor 9,6 miljard euro. Trouw heeft de rest van de projecten niet onderzocht.

Emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink meent dat de zeven onderzochte projecten illustratief zijn voor de rest. Van Mierlo spreekt dat tegen. Volgens hem heeft de bank een lijst met „probleemprojecten” die niet langer is dan die van Trouw. (NRC)