Den Haag krijgt hulp van Defensie voor afzetten wegen bij boerenprotest

Defensie stelt vrachtwagens beschikbaar waarmee de gemeente straten kan afzetten. Zo moet voorkomen worden dat boze boeren met trekkers naar het Binnenhof rijden.

Op 1 oktober vond in Den Haag al een protest van boeren plaats. Zij bezetten toen het Malieveld.
Op 1 oktober vond in Den Haag al een protest van boeren plaats. Zij bezetten toen het Malieveld. Foto Sem van der Wal/ANP

Om te voorkomen dat protesterende boeren met trekkers het Binnenhof proberen te bezetten, worden in Den Haag in de loop van woensdagochtend verschillende straten afgezet. De gemeente krijgt daarbij hulp van Defensie, dat vrachtwagens beschikbaar stelt. Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De demonstranten waren van plan woensdag met trekkers het Binnenhof op te rijden. De gemeente Den Haag zegt dinsdagmiddag dat demonstraties op het Binnenhof nooit zijn toegestaan. „Voertuigen die door de straten rijden, kunnen gevaarlijk zijn voor winkelend publiek, dat deels uit kinderen bestaat. Deze regels gelden voor alle demonstraties in Den Haag.”

Koekamp

De boeren hebben een andere plek toegewezen gekregen om te protesteren, het naast het Malieveld gelegen Koekamp. De organisatie van de demonstratie, de Farmers Defence Force, is met die locatie akkoord gegaan. Op het Malieveld kan niet geprotesteerd worden omdat daar de tenten van het Cirque du Soleil staan. Op de Koekamp worden woensdag onder andere een podium en foodtrucks neergezet. Het is niet de bedoeling dat de boeren met trekkers naar de Koekamp komen, zegt een woordvoerder van waarnemend burgemeester Johan Remkes.

De boeren protesteren de laatste weken door het hele land tegen de nieuwe stikstofregels van de overheid. De stikstofuitstoot in Nederland moet teruggedrongen worden na een uitspraak van de Raad van State. De demonstrerende boeren vinden dat zij onevenredig hard worden geraakt door de maatregelen die de stikstofuitstoot moeten verminderen.

Maandag liep een protest voor het provinciehuis in Groningen uit de hand. De politie verrichte maandag en dinsdag drie arrestaties naar aanleiding van die demonstratie. Het gaat om een 39-jarige man die met een trekker de deur van het provinciehuis vernielde, de 30-jarige bijrijder op een trekker die hekken op de Vismarkt overreed en een 18-jarige man die met zijn trekker op een politiepaard inreed. De drie mannen werden dinsdag weer vrijgelaten. Zij blijven verdachten, meldde de politie.

Twitter avatar Newsroom070 Newsroom Den Haag De meest actuele afspraken en voorbereidingen voor het #boerenprotest in Den Haag. ⤵️ https://t.co/1TeLn3rfth