Coalitie keurt strenge stikstofregels provincies af

Tweede Kamer De coalitiepartijen in de Tweede Kamer steunen de boeren en keuren het strenge stikstofbeleid van de provincies af.

Provincies die vasthouden aan hun aangescherpte stikstofregels, kunnen daarbij niet op de steun van de coalitiepartijen rekenen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lieten dinsdag weten dat ze verschillen tussen de provincies in de stikstofaanpak onwenselijk vinden, net als afwijkingen van het landelijk beleid. Daarmee lijken de strenge regels praktisch onmogelijk geworden.

Sinds eind vorige week paste een aantal provincies hun nieuwe stikstofregels aan na felle confrontaties met boeren. Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland schrapten hun nieuwe regels of schortten de invoering voorlopig op. Groningen en Limburg deden gedeeltelijke concessies. De andere zes provincies hielden ondertussen voet bij stuk. Officieel heet het in de coalitie dat „de kabinetsbrief leidend moet zijn” bij de aanpak van de stikstofimpasse. Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) stelde op 4 oktober een aantal maatregelen voor om weer vergunningen te verlenen. De uitvoering liet het kabinet over aan de provincies. Die namen de meeste kabinetsvoorstellen vorige week over in een gezamenlijke aanpak, met één belangrijk verschil: boeren die hun stikstofrechten wilden doorverkopen, moesten meer inleveren. Op die manier zou meer ruimte overblijven om bijvoorbeeld bouwprojecten door te laten gaan. Dat zorgde voor bezorgdheid en boosheid onder de boeren. Boerenorganisatie LTO sprak van „diefstal”. Vrijdag, maandag en dinsdag trokken boeren met hun tractoren op naar hun provinciehuizen om aanpassingen te eisen. Deze woensdag komen boeren opnieuw naar Den Haag, waar ze het Binnenhof willen bezetten. In de coalitie konden de aangescherpte plannen van de provincies vooral bij VVD en CDA op irritatie rekenen. „Wij hadden landelijk een andere lijn”, verklaarde Klaas Dijkhoff (VVD) dinsdag tegenover de NOS. „Een minder harde lijn.”